Operatii‎ > ‎

Pleoape

Afectiunile palpebrale
 

 Ptoza palpebrala – pozitia anormal coborata a pleoapei superioare, congenitala sau dobandita, unilaterala sau bilaterala.

Clasificare anatomica:

1.     Neurogenica – paralizie de nerv oculomotor III

2.     Miogenica – functie redusa total / partial a muschiului levator

3.     Aponevrotica – involutionala sau postoperatorie

4.     Mecanica – determinata de cicatrici, traumatisme sau tumori

Cand este vorba de ptoza congenitala (prezenta de la nastere sau aparuta in primii ani de viata), daca pleoapa  acopera partial sau total pupila, perturba vederea si astfel poate determina ambliopie (ochi lenes). In formele congenitale poate fi asociata cu alte dezechilibre musculare oculare (strabism) sau cu microoftalmie (ochi mic), enoftalmie (ochi infundat in orbita), blefarofimoza (alipirea pleoapelor).

Orice ptoza instalata relativ rapid (saptamani) poate fi semnul unei boli generale (paralizie de muschi oculomotori, AVC, miastenie gravis) si necesita investigatii oftalmologice si neurologice de urgenta.

Tratamentul este chirurgical si are doua scopuri: estetic si functional (pentru a corecta limitarea de camp vizual). Pricipalale tehnici chirurgicale:

1.     Rezectia partiala sau plicatura muschiului levator (ridicatorul pleoapei)

2.     Suspensie frontala

Operatiile de ptoza palpebrala se efectueaza sub anestezie generala (la copii) sau locala (adulti) de catre dr. Andreea Ciubotaru. Pentru cazurile rare si complicate decizia operatorie se ia prin consultarea Prof. Dr. Klaus Peter Boergen din Munchen, beneficiind de cei peste 40 de ani de experienta ai acestuia.
Ectropion – pozitia inversata a pleoapei, de obicei inferioara, astfel incat marginea superioara nu mai pastreaza contactul cu globul ocular ceea ce determina eversarea punctului lacrimal inferior cu drenaj ineficient al lacrimilor urmat de epifora, inflamatie cronica si cheratinizarea conjunctivei palpebrale.
Etiologie:

1.     Involutional (de batranete) cel mai frecvent, legat de laxitatea pleoapei survenita la varste inaintate

2.     Cicatricial

3.     Paralitic

4.     Mecanic (tumori de pleoapa)

Tratament temporar - Lubrifierea suprafetei expuse a corneei cu lacrimi artificiale, in cazuri extreme recurgandu-se chiar la tarsorafie (sutura pleapelor).

Tratament permanent – chirurgical, in functie de etiologie:

1.     Corectarea laxitatii pleoapei inferioare (procedeul Lazy T. Kuhnt Szymanowski)

2.     Indepartarea cicatricilor / tumorilor
 
Entropion – pozitia anormala a pleoapelor a caror margine este intoarsa spre globul ocular ceea ce face ca genele sa intre in contact cu corneea putand determina eroziuni ale acesteia si semne iritative suparatoare: durere, lacrimare sau roseata.
Etiologie:    Involutional, cicatriceal, congenital

Tratament temporar :

Ø     Lubrefierea suprafetei oculare

Ø     Lentile de contact moi

Ø     Injectare de  toxina botulinica in muschiul orbicular

Tratament permanent – chirurgical – urmarind restabilirea pozitiei normale a pleoapei. In functie de etiologie practicam suturi eversante, scurtarea transversala a pleoapei, corectarea laxitatii tendonului cantal medial, indepartarea cicatricilor sau a tumorilor.
 
Salazion – inflamatie lipogranulomatoasa cronica a pleoapelor determinata de blocarea orificiilor glandelor Meibomius (care secreta componenta lipidica a filmului lacrimal), ceea ce determina acumularea si stagnarea secretiilor sebacee; poate aparea la orice varsta prezentandu-se ca noduli nedurerosi cu crestere progresiva care pot fi multipli si bilaterali (in special la persoane cu acnee rozacee sau dermatita seboreica).

Salazioanele mici pot disparea spontan sau in urma tratamentului. La pacientii cu tendinta de recurenta se poate utiliza tratament medical.

Salazioanele mari, fara regresie spontana sau sub tratament medical, necesita interventie chirurgicala de rezectie urmata timp de cateva zile de tratament local cu antibiotice si antiinflamatorii.
 
Xantelasma – acumulare subcutanata de depozite lipidice care apare la pacienti de varsta medie – varstnici, de multe ori asociata cu hiperlipidemie. Cel mai frecvent apar in portiunea nazala a pleoapelor inferioare. Tratamentul are scop estetic si consta in excizie chirurgicala.
 
Operatii      Contact